Straipsnių paieška
2020-03-20

Karjeros variklis – saviugda

Ieškau geresnių karjeros galimybių, ieškau savirealizacijos galimybių, jaučiuosi neįvertintas, noriu tobulėti – dažniausiai naudojamos frazės ieškančiųjų darbo. Šias frazes dažnai naudoja žmonės, kurių dienotvarkė, rutina skiriasi kardinaliai.

Vieni iš jų kiekvieną dieną gilinasi į esamą darbą, stengiasi įgauti naujų įgūdžių (pvz., tobulina užsienio kalbos įgūdžius), stengiasi išmokti naujų dalykų (pvz., administruoti socialinius tinklus). Įgūdžių tobulinimas ir naujų įgūdžių išmokimas – tai dažniausiai greičiausias kelias į karjeros augimą.

Kiti žmonės eina į darbą ir nesistengia nieko naujo išmokti. Jiems užtenka tų įgūdžių, kuriuos jie turi tam tikroms darbo funkcijoms atlikti. Praėjus keliems metams esamame darbe jie būna nieko naujo neišmokę ir nustebę, kad niekas nesiūlo naujų karjeros galimybių.

Karjera yra labai plati sąvoka ir jos apibrėžimų galima rasti įvairių. Vieni kalbėdami apie karjerą, įsivaizduoja paaukštinimą darbe. Kiti karjeros sąvokoje mato žmogaus pasiekimus darbe ir asmeniniame gyvenime. Tai vis dėlto, kaip reiktų elgtis, kad profesinėje veikloje būtų galima pasidžiaugti karjera?

Domėjimasis kasdiene veikla, naujų iššūkių suradimas ir jų įvertinimas, naujų įgūdžių išmokimas. Atidumas ir pastebėjimas detalių yra vienas svarbiausių faktorių, norint sėkmingos karjeros. Sėkmingą karjerą galima daryti ir nekeičiant darbo, o žymiai labiau įsigilinant į esamą darbą. Atkreipiant didesnį dėmesį į darbdavio, klientų ir kolegų lūkesčius, patarimus ir pastebėjimus.

Labai dažnai manoma, kad karjerą greičiau padarysime kitoje įmonėje, nors dažnai neišnaudojame galimybių esamoje kompanijoje. „Gerai ten, kur mūsų nėra“ – ši patarlė dažnai tinkama ir keičiantiems darbus. Mes dažnai keičiame darbus neišbūdami naujame darbe nei vienų metų, po to greitai nusprendžiame, kad darbas nėra tinkamas „daryti karjerą“ ir taip prasideda darbų keitimas. Praėjus penkiems metams dažnai pamatome, kad esame pakeitę penkis darbus ir vis dar nesame patenkinti. Šiais skubėjimo laikais, labai dažnai tiesiog neįsigiliname į esamo darbo galimybes, privalumus ir trūkumus. Dažnai „nueiname paviršiumi“, taip ir nesupratę visų esamo darbo ypatumų, bet supratę, kad turime keisti darbą.

Tik tuomet, kai esate įdėję daug pastangų į esamą darbą ir supratę, kad ši darbo vieta ne jums – puikus žingsnis keisti darbą ir ieškoti naujų karjeros galimybių.

Kiekvienam iš mūsų rūpi karjera ir tik nuo mūsų pačių pastangų priklausys, kaip ji klostysis. Visada atminkite, kad saviugda – vienas iš sėkmingos karjeros svarbiausių faktorių.

Jūsų vardas:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmas!
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...