Straipsnių paieška
2016-04-28

Patirtis privaloma – mitas ar tikrovė?

Tikriausiai ne vienas galėtų paliudyti, jog pastaruoju metu įprasta girdėti tipiškus absolventų pasisakymus dėl įsidarbinimo: ,,Ai čia manęs nepriėmė į šį darbą tik dėl to, jog neturiu patirties“. Bet ar tai tikrai pagrindinė problema, dėl kurios ką tik universitetus baigę asmenys negauna darbo? O gal absolventas tiek sau pačiam, tiek kitiems,dažnai nutyli kitus nemalonius faktus?

Cvzona.lt portalo direktorius Žilvinas Padegimas teigia: ,,Visiškai pateisinama, kad patirties absolventas gali neturėti, bet specialybines žinias, išlavintus užsienio kalbų vartojimo ir  kompiuterinio raštingumo įgūdžius – visą, ką davė universitetas, absolventas ne tik gali, bet ir privalo turėti.“.
Pakalbinus cvzona.lt portalo darbuotojus, kurie vykdydami darbuotojų atrankas nuolat susiduria su absolventais, besieškančiais darbo,  buvo galima pateikti faktorius, darančius įtaką absolventų įsiliejimui į darbo rinką. 

Išsamus  gyvenimo aprašymas – pirmas žingsnis sėkmės link

Kiekvieno absolvento pareiga prieš darbo paieškas – pasirašyti savo gyvenimo aprašymą, dar kitaip vadinamą CV. Pakalbinus CVvilnius.lt atrankų grupės projektų vadovę Audrą Vizgirdienę apie CV rašymo ypatumus, pašnekovė teigė: ,,CV tikrai nėra tik turimų dokumentų surašymas, CV yra tavo gyvenimo atspindys, parodantis realiai ką tu darei“.Anot projektų vadovės, klaidingai galvoja tie, kurie mano, kad ne viską reikia įrašyti į savo gyvenimo aprašymą. Pavyzdžiui, dažnai būna, jog jauni asmenys, kurie  vasarą buvo išvykę svetur ir dirbo neoficialiai, mano, jog to negali įrašyti į savo gyvenimo aprašymą. Ši samprata klaidinga, nes nuslepiant informaciją gyvenimo aprašymas būna tuštokas, neskaitant to, kad asmuo baigė mokslus. Dėl šios priežasties, reikėtų įsidėmėti, kad kiekvienas faktas duoda vertingų žinių apie tave: buvai Anglijoje – įrašyk, juk tai leis suprasti, kad buvai aplinkoje, kur žmonės kalbėjo anglų kalba, sunkiai dirbai neoficialius darbus vasaromis, ar studijų metu –  įrašyk, iš to bus galima suprasti, jog netingi ir tikrai nori dirbti. Taigi, rašant savo gyvenimo aprašymą absolventams reiktų būti atviresniems ir nurodyti visą turimą patirtį. Juk gyvenimo aprašymas yra vienintelis dokumentas, kuris nulemia, ar būsi pakviestas atvykti į darbo pokalbį, ar ne. Todėl niekada negali žinoti, kuris faktas apie tavo turimą patirtį gali patraukti darbdavio akį.

Realus savęs įsivertinimas – iššūkis?

Atsisveikinę su universitetu ir pasiryžę įsilieti į darbo rinką absolventai dažnai susiduria su  esmine karjeros problema – kai esama situacija neatitinka norimos. Dažniausiai patys absolventai šio neatitikimo priežastį pateisina kaltindami darbdavius, kurie, anot jų, kelia per aukštus reikalavimus. Tačiau, kaip teigia CVkaunas.lt atrankų grupės personalo specialistė Justina Šulniutė: ,,Daugelis jaunų žmonių, ką tik baigusių mokslus, nenori žemiausio laiptelio, jie iškart nori kilti aukštai.“ Personalo specialistės manymu, tie absolventai, kurie studijų metu buvo aktyvūs visuomeninėje veikloje, kurie sąžiningai atliko praktikas, dirbo – kur kas realiau suvokia darbo rinkos situaciją ir tikslingiau įvertina savo turimus gebėjimus. Kitu atveju, kada absolventas neturi visiškai jokio realaus patyrimo darbo rinkoje, dažniausiai tik įsivaizduoja, kad moka, žino, jog padarys, bet dažniausiai yra priešingai. Dėl to labai geras dalykas yra pokalbis, kada pamatai, ar žmogus yra tikrai iniciatyvus, ar akys dega smalsumu, ar nori dirbti, stengtis, ar visgi ateina užrietę nosį ir nori iškart automobilio, didelio kabineto ir patrauklaus atlyginimo. Taigi, tie absolventai, kurie studijų metu ne tik mokėsi, bet ir sukaupė praktinės patirties, kur kas tiksliau suvokia savo galimą padėtį darbo rinkoje, dėl ko sėkmingiau įveikia ir darbuotojų atrankas. Todėl studijų metu reikia nemiegoti, o kažką daryti, stengtis dėl savo ateities.

Charakterios savybės –raktas į profesinę sėkmę

Cvzona.lt portalo direktoriaus Žilvino Padegimo teigimu: ,,Jei kalbame apie sėkmę pirmąjame darbe, tai labai daug priklauso nuo charakterio.“. Pašnekovo teigimu, kadangi žinių absolventas vis tiek greičiausiai turės tik labai menką dalį, t.y. atėjęs dirbti tikrai pamatys labai daug naujienų, todėl sugebėjimas pakelti stresą, gebėjimas mokytis ir būti smalsiu – pagrindinės savybės, galinčios užtikrinti profesinę karjeros sėkmę. Pavyzdžiui, susidūrus su nauja situacija, natūralu, kad dažnai sustresuojama, bet sugebėjimas tinkamai suvaldyti stresą, nepasimesti, yra ypač svarbus. Lygiai taip pat svarbu būti smalsiam ir nuolat mokytis. Jei absolventas ko nors nemoka – pateisinama, juk niekas negimė mokėdamas, bet kalbant apie tuos, kurie visiškai net nesistengia domėtis ir išmokti – iškyla didelė abejonė dėl jų karjeros sėkmės. Todėl norint užtikrinti profesinę sėkmę, svarbu gebėti suvaldyti stresą, nuolat mokytis ir išlikti smalsiu. Kaip teigia portalo direktorius Ž. Padegimas: ,,Kiti vien domėjimusi pralenkia po metų ir tuos, kurie jau dirbo toje srityje kelis ar keliasdešimt metų iš eilės“.

Taigi, įsivaizduokime absolventą, kuris iš universiteto pasiėmė viską – įsisavino specialybines žinias, sąžiningai atliko praktikas, studijų metu buvo aktyvus, yra įgudęs naudojant įvairias kompiuterines programas, laisvai bendrauja užsienio kalbomis. Dabar pritaikykime sėkmės formulę:

Išsamus ir turiningas CV + realus savęs įvertinimas darbo rinkoje +mokėjimas suvaldyti stresą, mokėjimas mokytis, smalsumas = sėkmingas įsiliejimas į darbo rinką.

Man atrodo, kad vis dėl to ne darbo patirtis lemia
jauno žmogaus įsidarbinimo galimybes.
O kaip manote jūs?

Jūsų vardas:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmas!
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...