Straipsnių paieška
2014-07-09

Baigtos studijos. O kas toliau?

Birželio pabaiga – liepos pradžia daugeliui aukštųjų mokyklų absolventų pasirinkimų ir apmąstymų laikas. Bakalauro baigiamasis darbas parašytas, apsigintas, diplomas rankose... Ir kas toliau?

Dažniausiai absolventų galvose sukasi tokios mintys:

  • „Noriu/nežinau ar noriu tęsti studijas ir gauti magistro diplomą“.
    Dalis absolventų dar siekdami bakalauro laipsnio, jau galvojo apie magistrantūros studijas ir tiksliai žinojo, ką norės studijuoti toliau. Tokie norai ir tikslai sveikintini, Lietuvoje trūksta gerų specialistų. Galbūt baigę studijas jūs tokiais ir tapsite?
    Kita dalis absolventų jausdami aplinkinių spaudimą, pradėjo mąstyti apie tolesnes studijas tik gavę diplomą ir pradėję galvoti „ką veikti toliau?“. Juk tęsti studijas pakankamai geras sprendimas: dar 2 arba 3 metus būsi studentas, gausi visas studentui priklausančias nuolaidas, viešasis transportas bus pigus.... O ką studijuoti, jokio skirtumo: svarbu, kad tik priimtų. Toks sprendimas nėra išeitis. Renkantis magistro studijas būtina žinoti, ką tiksliai norite mokytis ir kad tai panaudosite ateityje. Jei nežinote, kokios studijos jus traukia, plačiau pasidomėkite universitetų siūlomomis studijų programomis, atsiliepimais apie jas. Jei renkantis bakalauro studijas laikėtės principo „stosiu bet kur, kur tik priims“ ir jums nepatiko, tai, ką studijavote. Planuojate tokio pat principo laikytis ir renkantis magistro studijas, kodėl manote, kad jums patiks tai, ką mokysitės dabar? Studijuojant nepatinkančius dalykus eikvojate savo laiką, šiuo atveju 5-7 metus. Ar tikrai to reikia, jei žinote, kad vėliau diplomai tiesiog dulkės stalčiuje ir jums bus nenaudingi?
     
  • „Baigiau studijas, reikia ieškotis darbo pagal specialybę“.
    Dalis absolventų planuoja tęsti studijas, o kita dalis leidžiasi į darbo paieškas. Pasisekė tiems, kurie jau studijų metu rado padorų darbą, baigus studijas tik tereikia dirbti toliau ir džiaugtis turima darbo vieta. Štai kitai daliai absolventų reikia pradėti paieškas, o jos tikrai nėra lengvos. Ką daryti, kad būtų lengviau? Štai jums keletas patarimų:
    - susikurkite patrauklų gyvenimo aprašymą, kuris atskleistų jūsų gerasias savybes, pabrėžkite studijų metu įgytas praktines žinias, ar darbinę patirtį. Gyvenimo aprašyme nepamirškite profesionaliai atrodančios jūsų nuotraukytės.
    - atidžiai peržiūrėkite darbo skelbimus darbo skelbimų portaluose, Darbo biržos puslapyje. Nesiųskite savo CV visiems iš eilės. Atsirinkite tas vietas, kur tikrai norėtumėte dirbti.
    - susirašykite ant balto popieriaus lapo savo svajonių įmones,kuriose norėtumėte dirbti. Nusiųskite savo CV ir motyvacinį laišką, kodėl norėtumėte dirbti būtent ten. Galbūt jie kaip tik dairosi naujų ir perspektyvių darbuotojų?
    - nebijokite paprastesnių pareigų ir mažesnio atlyginimo. Tik baigę studijas kaži ar užimsite vadovaujančias pareigas ir gausite didelį atlyginimą. Tarkim jei ateityje norite dirbti reklamos projektų vadovu, pasieškokite reklamos projektų vadovo asistento darbo vietos su perspektyva kilti karjeros laipteliais. Dirbdami tokį darbą galite labai daug išmokti ir geriau suprasti ateityje norimo dirbti darbo subtilybes.
     
  • „Pagaliau baigiau studijas, Lietuvoje būti nenoriu, nežinau, ko noriu...“
    Tai, ką žmogus veiks ateityje yra tik vieno jo reikalas. Šiuolaikinis žmogus turi galimybę nevaržomai keliauti, ieškoti savęs, bandyti naujus dalykus. Jei jūs jaučiatės būtent taip, nebijokite elgtis taip, kaip norite jūs pats.
     
  • „Diplomas į stalčių, lekiu į užsienį“.
    Jei dar net studijų metu planavote nelikti dirbti Lietuvoje pagal specialybę ir lėkti laimės ieškoti į užsienį. Tuomet kyla klausimas: kam tada išvis studijavote ir išeikvojote tuos 3 – 4 metus?

Taigi, absolventams pasirinkimo galimybių yra daug ir įvairių. Svarbiausia, žinoti, tai ko norite iš tikrųjų. Jei taip bus, tuomet jums seksis ir pasieksite tai, ko norite ! O jei to nežinote, ko norite iš gyvenimo, tuomet linkime sėkmės tai aiškinantis :)

Jūsų vardas:
Božena
"Taigi, absolventams pasirinkimo galimybių yra daug ir įvairių. Svarbiausia, žinoti, tai ko norite iš tikrųjų." Žinote, perskaičius straipsnį, toks įspūdis, kad visi studentai turi PINIGŲ PAKĖLIAUTI ARBA TĘSTI MOKSLUS. Iš kur paimti studentui pinigų ? Kartais negalvojate, kad visi eina dirbti BENT KUO tik dėl to, kad atsiprašant neturi pinigų? Taigi, labai daug studentų neturi išeites, kaip tik po mokslų ieškotis bet kokio darbo, nes tėvėliams nelabai norisi duoti tų pinigų, ir antra, studijuoti tai, KAS PATINKA, turi galimybė tik turtuoliai, realybė tokia, kad pigiausi mokslai - socialiai, ir juos renkiasi ne dėl to, kad jie POPULARIAUSI, o dėl to, kad jie tiesiog pigiausi. Taigi, toks įspūdis, kad straipsnis buvo apie vaikėlius turtuolius. Aš pati baigiusi mokslus, ir jau keletą mėnesių ieškausi darbo, aišku be patirties konkuruoti su turinčiais patirtį - be šansų. Tėvai rėkia, kad "tu vis nesusiradai darbo, tu tinginė", o tai, kad tu tiesiog konkuruoji su patirusiais žmonėmis, kuriuos mieliau priima darbdaviai, tėvai to nesupranta. Taigi, gal geriau apie tai parašykite straipsnį, ką?
Donatas
Labai svarbu rasti darbą pagal savo specialybę nes svarbu sužinot ar gerai esi pasiruošęs dirbti baigęs studijas pagal savo specialybę sužinoti ar turi pakankamai žinių ir patirties ir praktikos dirbti darbą kurį norėjai baigęs studijas :)
NUomonė
nieko gero ir neperašė. tipo sunku rast, niekam tu nereikalingas, reikalavimai kosminiai, alga pašalpos dydžio...
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...