Straipsnių paieška
2017-12-05

2018 m. darbo rinkos apžvalga

  • Situacija darbo rinkoje 2018 metais ir toliau išliks dinamiška ir karšta. Nemažėjant emigracijai, atsirandant daug naujų darbo vietų, statant daug gamyklų ir investuotojam atrandant Lietuvą ir jos pigią darbo jėgą, spaudimas darbo rinkoje nemažėja. Darbdaviams kiekvieną dieną atsiranda iššūkių kaip pritraukti naujų darbuotojų, o senus išlaikyti. Įmonės tampa vis kūrybiškesnės ir žymiai daugiau skiria laiko ir finansinių resursų, kad pritrauktų naują personalą. 
  • Laiku mokamas atlyginimas ir visos socialinės garantijos dažnai neužtikrina įmonės patrauklumo. Svarbu ne tik atlyginimo dydis, bet ir mikroklimatas, darbo valandos, patogumas pasiekti darbo vietą, karjeros galimybės, laisvalaikio praleidimas ir kiti faktoriai (pavyzdžiui, kaip sutaria su tiesioginiu savo vadovu). Visi šie veiksniai lemia įmonės patrauklumą. Laimi tie, kurie greičiausiai reaguoja į pokyčius darbo rinkoje, kurie vyksta pakankamai dinamiškai. 
  • Situacija regionuose klostosi gana įdomiai. Kiekviename Lietuvos rajone yra po keletą ar daugiau labai sėkmingai besidarbuojančių įmonių. Labai dažnai jos kenčia didelį reikalingų darbuotojų nepriteklių. Susidarė situacija, kad regionuose dažnai darbą galima susirasti žymiai greičiau nei didmiesčiuose, nes nėra konkurencijos. Įmonės pajėgios pasiūlyti geras algas, o jei dar paskaičiuosime, kad regionuose pragyvenimas yra žymiai pigesnis, gaunasi, kad darbas regionuose yra patrauklus variantas. 
  • 2018 metais skirtumas tarp moterų ir vyrų algų, tradiciškai išliks. Analizuojant darbo skelbimus galima pastebėti, kad panašios darbo vietos yra apmokamos nevienodai. 20% skirtumą pastebime darbo rinkoje tarp vyrų ir moterų darbo apmokėjimo. Tai sąlygoja tikriausiai ne viena aplinkybė. Moterų darbo rinkoje yra daugiau ir tai viena iš pagrindinių aplinkybių lemiančių mažesnį darbo užmokestį lyginant tarp vyrų ir moterų. 
  • Įvairių sričių darbuotojų trūkumas leidžia visoms amžiaus grupėms būti paklausioms darbo rinkoje. Darbdaviai dažniausiai nori auksinio amžiaus darbuotojų (25m. – 40m.), bet situacija darbo rinkoje tikrai leidžia susirasti darbą visiems norintiems, kurie realiai vertina savo galimybes. Moksleiviai yra laukiami daugelio įmonių padirbėti vasarą. Studentai, kurie nori ir gali suderinti mokslą su darbu yra kviečiami padirbėti įmonių ir pagal specialybę ir nekvalifikuotų darbų su slenkamu grafiku. Vyresnio amžiaus žmonės dažnai yra vertinami už įgytas žinias per ilgą profesinę karjerą ir lojalumą. Nekvalifikuoto ir mažai kvalifikuoto darbo įmonėse atsiranda tiems, kurie negali pritaikyti savo kvalifikacijos. 
  • Karščiausia situacija darbo rinkoje yra tikriausiai gamybos sektoriuje. Naujos investicijos, naujos gamyklos reikalauja milžiniškos pasiūlos iš darbo jėgos pusės. Padidėję įmonių pajėgumai dažnai nėra išnaudojami dėl paprastos priežasties – trūksta darbininkų. Paslaugų sektoriuje irgi įtempta padėtis. Situaciją gelbsti studentai, kurie imasi laikinų darbų, bet darbdaviai negali tikėtis, kad studentas ilgai dirbs pasiūlytoje darbo vietoje. Darbuotojų kaita – milžiniška paslaugų sektoriuje. Dažnai nuo to kenčia suteikiamų paslaugų kokybė. 
  • Atlyginimo kėlimas nusimato ir 2018 metais, bet tikriausiai ne toks spartus kaip 2017 metais. Darbdaviai pradėjo atidžiau skaičiuoti kaštus ir ypač padidėjusias algas. Įmonės pradėjo didelį dėmesį kreipti į darbo našumą. Norint gauti didesnį atlyginimą reikia daugiau ir padaryti. Algų kilimas be priežasties 2018 metais turėtų sumažėti. Darbo vietų, procesų optimizavimas – pagrindiniai veiksniai, kurie gali daryti įtaką algų kilimui. 
  • Dažnai diskutuojame kiek turėtume įsileisti imigrantų, kad užpildytume laisvas darbo vietas. Reali situacija rodo, kad imigracija vyksta vangiai ir tikrai neužpildysime visų laisvų darbo vietų. Įmonėms ir toliau reikės ieškoti darbuotojų tarp vietinių ir stengtis išsiaiškinti jų poreikius, kad galėtų pritraukti į savo įmonę. 
  • Nemažai naujų darbo vietų galima užpildyti perkvalifikuojant žmones. Tiesiog reiktų tą procesą supaprastinti. Kai kurios įmonės trumpuoju būdu apmoko įmonės viduje ir tuo būdu išsprendžia darbuotojų trūkumą.
Visas paieškos, atrankos, perkvalifikavimo ir įdarbinimo procesas greitėja kaip ir visi kiti procesai vykstantys mūsų gyvenime. Operatyvumas bus lemiamas veiksnys 2018 metais.

Darbingų 2018 metų linki cvzona.lt kolektyvas.
Jūsų vardas:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmas!
При возникновении вопросов пишите нам.
Мы будем очень благодарны, если вы сообщите нам о любых замеченных на сайте
ошибках или недостающих функциях.
Обращаюсь по поводу:
Ваше имя:
Адрес электронной почты:
Телефон(не обязательно):
Вопросы, пожелания:
Пожалуйста, ждите...