Straipsnių paieška
2013-04-08

Vertingi įgūdžiai ieškant darbo

Žiniasklaidoje galima rasti daug informacijos apie tai, kokios specialybės ir profesijos šiuo metu bei ateityje bus labiausiai perspektyvios ir teikiančios daugiausiai įsidarbinimo galimybių. Tačiau dažnai lieka neatsakytas klausimas, kokius gebėjimus ir žinias turėtų turėti jaunas žmogus, dar nespėjęs įgyti išsilavinimo ar kvalifikacijos, tačiau jau dabar norintis dirbti ir užsidirbti.

Vienas iš svarbiausių gebėjimų, neabejotinai teikiantis privalumų – užsienio kalbų žinios. Jos gali padėti įžengti į darbo rinką net ir neturintiems jokio darbo patirties. Pavyzdžiui, dažnai darbo skelbimuose galima rasti įvairių ir tarptautinių, ir lietuviškų skambučių (kontaktų) centrų, ieškančių darbuotojų, gebančių susikalbėti viena ar keliomis iš šių kalbų: anglų, vokiečių, rusų, ispanų, ypač – skandinavų.

Dažniausiai šiose darbovietėse siūlomas didesnis nei minimalus atlyginimas, be to, veikia priedų sistemos, padedančios užsidirbti dar daugiau. Ganėtinai dažnai kontaktų centrai siūlo lankstų darbo laiką ir galimybę dirbti ne pilną darbo dieną, todėl darbas patrauklus studentams.

Skambučių centrai teikia dviejų rušių paslaugas – klientų aptarnavimo (įeinantys skambučiai) ir pardavimų (išeinantys skambučiai). Pirmuoju atveju, darbuotojas atsiliepia į skambučius, konsultuoja, priima užsakymus, atlieka kitas aptarnavimo užduotis,o  prie atlyginimo gauna priedus, priklausančius nuo aptarnavimo kokybės. Antruoju atveju, pats skambina esamiems ar potencialiems klientams, siūlydamas paslaugas ar prekes ir gauna priedus, priklausančius nuo pasiektų rezultatų. Taigi, ieškodami darbo kontaktų centruose, atkreipkite dėmesį į tai, kokio pobūdžio darbą dirbdami jausitės geriau.

Kitas gebėjimas, suteikiantis naujų galimybių – programavimo ar kompiuterinės grafikos žinios. Šiuolaikiniame pasaulyje milžinišku greičiu auga įmonių, prekių ir paslaugų kompiuterizacija, taip pat vis daugėja skaitmeninių produktų bei internetinėje erdvėje teikiamų paslaugų. Todėl, net jeigu savo būsimos specialybės ar tiesioginio darbo ir nesiejate su informacininėmis technologijomis, gebėjimas išnaudoti vieną ar kelis kompiuterinius įrankius suteiks jums privalumų daugelyje sričių.

Norint įgyti IT žinių ir gebėjimų, nebūtini nei specialūs kursai, nei investicijos. Jums tereikia interneto ryšio, laiko ir ryžto. Internete galite rasti šimtus ir profesionalių, ir mėgėjiškų tinklapių, kurie ir teoriškai, ir praktiškai apmoko bet kurios programavimo kalbos ar naudojimosi pasirinkta programa.  

Darbas su informacinėmis technologijomis išsiskiria ir tuo, jog praktiniai gebėjimai žymiai svarbesni nei išsilavinimas ir diplomas. Galime rasti daug pavyzdžių, kuomet studijų dar nebaigę ar visai nestudijuojantys, tačiau savarankiškai būtinų dalykų išmokę ir įgūdę jaunuoliai dirba IT (ar su tuo susijusiose) įmonėse arba patys sau susikuria darbo vietą, teikdami savo paslaugos klientams.

Renkantis, kokias programavimo kalbas ar darbo su programomis mokintis, svarbu atkreipti dėmesį, kur norėsite pritaikyti įgytus gebėjimus.

Pavyzdžiui, jeigu norite profesionaliai kurti tinklapius, galima būtų pradėti nuo HTML kalbos (tai – būtini pagrindai) ir Dreamweaver programos (viena iš galimybių), po to – CSS, Javascript, PHP. Jeigu labiau domina kompiuterinė grafika ir dizainas – tam tiktų Corel Draw ar 3ds Max (priklausomai nuo poreikių). Norintiems kurti programinę įrangą, programavimo kalbų pasirinkimas itin platus,  tačiau daugelis pradeda nuo C++ arba Java.

Ką bepasirinktumėte, prieš tai atidžiai pasidomėkite, su kokiomis programomis ar programavimo kalbomis gali tekti susidurti ieškant darbo ar užsiimant savarankiška veikla.

Gaivandas Giedraitis

Jūsų vardas:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmas!
При возникновении вопросов пишите нам.
Мы будем очень благодарны, если вы сообщите нам о любых замеченных на сайте
ошибках или недостающих функциях.
Обращаюсь по поводу:
Ваше имя:
Адрес электронной почты:
Телефон(не обязательно):
Вопросы, пожелания:
Пожалуйста, ждите...