Straipsnių paieška
2023-07-05

Kodėl verta rinktis darbostogas?

Kas yra darbostogos – tai pakankamai nauja darbo ir kelionių tendencija, derinanti darbą ir atostogas. Jų daugėja ir Lietuvoje daugiausia dėl didesnio vietos lankstumo ir didėjančio darbuotojų perdegimo.

Nemažai įmonių Lietuvoje, imdamos pavyzdį iš kitų vakarų pasaulio šalių, suteikia savo darbuotojams galimybę kelis kartus per metus turėti darbostogas. Kartais tai būna individualios vieno darbuotojo darbostogos – kai jis pats gali organizuotis iš kur nori dirbti tam tikrą laiką, taip derindamas galimybę pakeliauti, bet tuo pačiu ir dirbti nustatytą valandų skaičių, ar atlikti reikiamas užduotis darbe, jei laikas nėra reglamentuojamas. O kartais darbostogas organizuoja įmonė visiems darbuotojams ar darbuotojų grupei, kai parenkama konkreti kelionė, kurią įmonė finansuoja, kurioje kolektyvas gali dirbti kitoje aplinkoje, o po darbų kartu linksmai praleisti laiką taip stiprindami kolektyvo tarpusavio ryšį.

Darbostogų poreikis atsirado dėl to, kad vis daugėja darbuotojų perdegimo atvejų. Net psichoterapeutai pataria, kad norint pailsėti mažų mažiausiai reikia dviejų nepertraukiamų savaičių poilsio, geriausiai jų turėti tris. Tačiau dažnai darbuotojai net ir atostogaudami pasilieka darbinius telefonus, kompiuterius, todėl nuo darbo atsitraukti tampa vis sunkiau. Dėl šios priežasties vis daugiau įmonių leidžia tokių atostogų, kai derinamas darbas ir atostogos, turėti daug daugiau per metus.

Taip pat išaugo poreikis keliauti, atsirado didesnės finansinės galimybės tai padaryti, didėjo darbuotojų trūkumas, todėl norėdami labiau motyvuoti darbuotojus darbdaviai pradėjo atlaidžiau žiūrėti į darbą ne ofise, tuo pačiu skatindami žmones pakeisti aplinką, pasikrauti naujų įspūdžių ir tuo pačiu taip įmonei atnešti geresnius rezultatus.

Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie prie kasmetinių atostogų dar turi ir darbostogas, mažiau susiduria su rutinos problemomis, mažiau pavargsta, dažnai grįžę po tokių atostogų turi genialių minčių. Taip pat galėdami pasirinkti darbo laiką ir išnaudoti savo asmeninį produktyviausią dienos laiką darbuotojai produktyvesni. Tą įtakoja ir aplinka, nes aplink mažiau trukdžių. Sutikite, kartais dirbdami standartiniame ofise, dalį laiko skiriame pokalbiams su kolegomis prie kavos, pietų metų ar tiesiog prasilenkdami bendrose erdvėse. Visgi, darbostogos yra puikus metas, kai laiką, skiriamą bendravimui su kolegomis, galite išnaudoti tam, kad darbus atliktumėte greičiau. Atlikę darbus greičiau, turėsite daugiau laiko poilsiui.

Darbostogos turi ir tam tikrų iššūkių, kadangi, kad galėtum dirbti iš bet kurios pasaulio vietos, turi turėti gerą internetą, kompiuterį, pats būti atsakingas už gedimus, trikdžius. Taip pat darbuotojas pats tampa atsakingas už padarytus darbus, kadangi šalia nebus žmogaus/žmonių, kurie kontroliuotų. Šio tipo atostogų taip pat negali pasirinkti žmonės, kurių profesija yra susijusi su fiziniu buvimu darbo vietoje.

Nors darbostogos dar tik populiarėjanti ir daugelio naujai atrandama tendencija, tačiau jei tik įmonė turi tokią galimybę, cvklaipėda.lt kolektyvas rekomenduoja ja pasinaudoti. Taip pat šiame portale galite rasti ir darbo skelbimų tų įmonių, kurios turi galimybę suteikti darbostogas.

Jūsų vardas:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmas!
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...